Beliggenhet

vg_villaen

Ververonda Entrance C ( Eisodos Γ )
Portoheli Argolidos
21061 Greece

Porto Heli ligger i prefekturet Argolis på Peloponnes, ca. 180 km fra Athen og nåes med bil eller båt. Den tilhører kommunen Hermionida og den administrative hovedstaden heter Kranidi.

Fly til Athen:
Fra Norge til Athen med flere flyselskap. SAS, Lufthansa, KLM og Air Baltic har ofte rimelige billetter. Sjekk alle på Skyscanner. Norwegian tilbyr også direkte flyvninger fra Gardermoen til Athen.

Bil fra Athen:
Porto Heli ligger ca 180 km fra Athen. Du følger motorveien (Ethniki Odos) Athen – Korint. Når du kommer til Korintkanalen følger du skiltene videre til Ancient Epidavros. Etter å ha passert skogen i Sofiko kommer du til broen til Epidavros. Der tar du til høyre og følger skiltene til Porto Heli (samt Kranidi og Spetses).

Turen er rik på inntrykk, praktfull utsikt over havet og kysten samt fjellene hvor man passerer landsbyer som Koliaki og Trahia.

Buss fra Athen
Det er også bussruter (KTEL) med hyppige daglige avganger fra Athen (210.51.34.588) eller fra Nafplio (27520.27.323).

Båt fra Athen (Pireus):
Fra havnen i Pireus er det 4 daglige avganger til Porto Heli. Båten stopper underveis ved noen av øyene, og turen beregnes totalt til vel 2 timer.

Porto Heli

En pittoresk landsby som ligger i Hellas’ «Cote d’Azur», i et område hvor de greske rederne tilbringer feriene sine, vis a vis de to berømte greske øyene Spetses og Hydra.

Porto Heli ligger i den sørlige regionen i Argolida med en befolkning på ca 2000 innbyggere. Dette er en av de mest kosmopolitiske feriestedene i fylket, og en av de mest populære feriestedene på Peloponnes. Som et resultat er lokalbefolkningen hovedsakelig engasjert i turisme. Havnen er forbundet med Spetses, mens marinaen hver sommer er fylt med båter fra hele Hellas og utover

Krystallklart vann, perfekte værforhold med micro klima og rundt 330 soldager i året, lett bris i sommersesongen, mange strender og bukter, historiske attraksjoner, det kosmopolitiske livet og en seilers paradis gjør området særdeles attraktivt.

Sean Connery (tidligere James Bond 007 skuespiller) og prestisjetunge naboer som Vladimir Putin, Niarchos, Mavroleon, Goulandris, Livanos og andre gjester Porto Heli-området i løpet av sesongen. Her kan de nyte en diskret ferie uten å måtte bli lagt merke til av fotografer eller reportere.  Kongen av Nederland har sitt sommersted i området og ex kong Konstantin bor i Porto Heli store deler av året.

Porto Heli tilbyr rikelig med aktiviteter og utflukter for deg som foretrekker en aktiv ferie.

Du kan også bare slappe av og nyte den fredelige atmosfæren. Det er gode muligheter for vannsport og mange barer, kafeer, kiosker, suvenirbutikker og tavernaer. ATM bank, internettkafeer, apotek og bilutleie er noen av de mange tjenestene som tilbys. Strendene ligger på rekke og rad – her kan du bade, snorkle og nyte solen enten du vil være alene eller sammen med andre.

Blant dusinvis av strender, er den mest kjente Ververoda, Kounoupi, Hinitsa, Saint Aemilianus, Costa, Lepitsa og Thyni. Men det finnes mange naturlige bukter og det kan være lurt å utforske området selv for å oppdage isolerte strender.

Vannsport – varmt, rolig vær gjør dette til et paradis for sport og svømming. Dykking, vannski og brettseiling anbefales. For seiling, dykking, vannski og windsurfing ta en titt på www.portoheliwatersports.com, www.poseidonsports.com og www.waterskigreece.com. Porto Heli Scuba Club, www.greekdiving.com og Diving Center www.kallianosdivingcenter.gr.

Sykkelutleie – lei en terrengsykkel for en dag og du kan utforske det lokale området for bading og snorkling og så strandbarer for middag, snacks og kald drikke.

Det er to offentlige tennisbaner i Kranidi, som er en fem-minutters kjøretur unna, og AKS hotellet i Porto Heli har fire tennisbaner tilgjengelig for publikum.

Tilkomsten til øyene Hydra og Spetses er enkel. For å nå Spetses kan du dra fra Costa med tradisjonell båt eller vanntaxi. Det går også en ferge, men husk at på Spetses er biltrafikk forbudt (kun motorsykler er tillatt). Spetses er en vakker øy med en blanding av tradisjonelle og moderne bygninger. Bouboulina Museumet er et «must see». (huset til øyenes heltinne for hennes deltagelse i krigen mot tyrkerne) Sjekk mer på www.bouboulinamuseum-spetses.gr.

Til Hydra, kan du komme enten med båt-taxi eller hydrofoil. Idylliske Hydra «kunstnernes øy», er av mange regnet som en av de best bevarte og tradisjonsrike av de greske øyene. Ta en spasertur rundt i de koselige gatene eller sett deg ned på en taverna og ta en kopp gresk kaffe. På grunn av at øyen kun har to biler, nemlig søppelbilene, er man ikke plaget av støy eller bråk. All transport av varer og mennesker skjer med esel og muldyr.

Events

Festival of Arts & Culture (Kunst-og kultur Festival): Arrangeres årlig i juli og august. Konserter, utstillinger, seminarer og konferanser arrangeres som en del av festivalen.

Fun Fair arrangeres på Costa veien, eller prøv Lepitsa taverna og strand (i Koilada) for blodferske fiskeretter og sesongens salater. Der kan barna leke i det grunne havet eller under skyggefulle trær på stranden mens foreldrene spiser.

En annen morsom og spennende begivenhet er Karnevalet, som er en offentlig feiring med en parade, gatefest, maskerade, karnevalsanger, danser og mye moro for alle.

Hvert annet år, arrangeres det (Naftiki Evdomada) Marine Week med en rekke konkurranser; seiling, windsurfing, vannski, samt vannpolo. Arrangementene finner sted i juli og avsluttes med utdeling til vinnerne etterfulgt av en feiring.

Hver påske arrangeres «The burning of Judas» – en tradisjon som fremføres 1.påskedag i Porto Heli.

Attraksjoner

Ruinene av den antikke byen Allieis
Dette er den viktigste attraksjonen, beliggende på sørsiden av fjorden, i retning av Costa. Arkeologiske utgravninger ble gjennomført med jevne mellomrom siden begynnelsen av det 20. århundre, de fleste av dem utført av amerikanerne i 1962. Under utgravningene ble viktige funn avdekket, bl.a. gamle templer, et stadion og mange gjenstander av murstein og leire. Restene av den gamle befestede havnen og en senket søyle av tempelet Apollo er fortsatt synlig i det grunne av vannet

The «Tower of Elli” – Pirgos tis Ellis
Et godt vedlikeholdt gammelt herskapshus som forherliger det pittoreske landskapet

Kirken «Agios Emilianos”
Ligger på høyden av en holme, der du også finner en fantastisk vakker strand

The Ververontas Lagoon – Limnothalassa tis Ververontas

Ligger nordvest for Porto Heli og ifølge tradisjonen var bukten et yndet tilfluktssted for pirater. I lokalbefolkningen er mange av den oppfatning at vannet er terapeutisk.

Fakta om Hellas:
Offisielt språk : Gresk
Hovedstad: Athen
Styreform: Demokratisk republikk
Befolkning: 10 623 835
Valuta: Euro (EUR)
Tidssone: UTC +1
Nasjonaldag: 25.mars

Historikk
I den greske bronsealderen vokste det frem sivilisasjoner rundt Egeerhavet. Fra 3600 til 1000 f.Kr. var det rike kulturer knyttet til minoiske Kreta og det mykenske Peloponnes. Rundt 800 f.Kr. oppstod flere bystater. Polisene grunnla flere kolonier rundt Middelhavet. De stod mot flere persiske invasjonsforsøk og la grunnlaget for den hellenistiske sivilisasjonen. Aleksander den store spredte hellenismen over store deler av den da kjente verdenen. Romerriket erobret Hellas i 168 f.Kr. Gresk kultur hadde da lenge hatt innflytelse på romerne. De østlige delene av det romerske imperiet ble dominert av gresk kultur. Da det romerske riket ble delt i to, havnet Hellas i sentrum for de østlige delene. Med Konstantinopel som sentrum spredte Østromerriket gresk kultur. Konstantinopel falt i 1453, og området ble dominert av det osmanske riket.

Hellas var del av det osmanske riket frem til 1820-tallet. Grekerne gjorde da opprør og fikk selvstendighet. Etter andre verdskrig brøt det ut borgerkrig som varte i to år. Det ble gjennomført militærkupp i 1967, og monarkiet ble avskaffet i 1973. I 1974, etter å ha stått bak et statskupp på Kypros, brøt militærjuntaen sammen. Året etter ble Hellas erklært som republikk, med et demokratisk styresett. Hellas ble medlem av EU i 1981.

Geografi
Fastlands-Hellas består av den sørligste delen av Balkan, (også kalt det greske fastlandet) og halvøya Peloponnes. Hellas’ to største byer, Athen og Thessaloniki, ligger her. I tillegg består Hellas av 1425 store og små øyer, hvorav 166 er bebodd. Øyene er delt inn i øygrupper slik som Kykladene, Dodekanesene, Sporadene, de Ioniske øyer, de nordøstlige Aegiske øyer og de Saroniske øyer. Øya Kreta ligger ikke i noen øygruppe. Det gjør heller ikke Kypros, som er nært knyttet til den greske interessesfæren, men som geografisk ligger nærmere Tyrkia.